Jeans encyclopedie – alles over jeans

Maart is jeansmaand bij Maxim´s! De hele maand inspireren we je met extra filmpjes, foto´s en blogs. Over jeans valt natuurlijk ook heel veel te vertellen. Maar wat bedoelen ze nu eigenlijk met stonewashed? Wat is een rivet? En wat is het verschil tussen midrise en highrise? Met deze jeans-encyclopedie word jij binnen no time een volleerd jeans expert!

High, Mid en Low Rise

De rise van een jeans zegt iets over hoe hoog (of laag) een jeans valt in de taille. Een high-rise zit het hoogst, een low-rise zit lager op de heupen en een mid-rise is er tussenin. In sommige merken heb je zelfs een ultra high- (of low-) rise.

Stonewashed

Elke jeans start als met een basis geweven stof, vaak gekleurd met indigo naar een donkerblauwe kleur. Dit zorgt voor een effen, stevige, stugge stof. Om de jeans zachter te maken en meer te laten uitzien en voelen alsof je ´m al jaren draagt, wordt hij -letterlijk- gewassen met stenen. Dat maakt de stof soepeler en zachter en de kleur ook minder intens, en zorgt voor verschillende fades (oftewel schakeringen van denim). Als een jeans dit proces heeft doorstaan, is het dus een stonewashed jeans.

Washing (of wassing)

Een jeans kan verschillende kleuren en kleureffecten hebben, afhankelijk van hoe de stof tijdens het productieproces gewassen en bewerkt is. Een jeans wordt namelijk eerst in raw denim gemaakt (compleet onbewerkt geweven katoen) en daarna gewassen en verwerkt zodat de stof op een heel specifieke manier krimpt en verkleurt. Dit zorgt niet alleen voor de typische verschillende kleuren denim, maar kan ook nog extra design effect geven zoals bij bleached of acid washings. 

Bleached

Bij een bleached jeans wordt de stof volledig of gedeeltelijk gebleekt met een bleekmiddel zoals chloor. Als heel de broek gekleurd wordt krijg je een jeans met een heel lichtblauwe kleur, maar soms worden ook bepaalde stukken (zoals knieën of dijen) gekleurd, of worden er zelfs patronen in de stof gebleekt.

Acid

Acid washings waren heel populair in de jaren ’80, maar worden ook nu nog gedragen. Bij een acid washing is de stof gewassen met zuur, waardoor de jeans een gespikkelde of gekreukte look krijgt, met veel contrast tussen de donkere en lichte stukken van de jeans. Heel stoer!

Fit

Jeans komt in allerlei verschillende fits, die vaak wijzen op de breedte of lengte van de broekspijpen, maar soms ook iets zeggen over hoe de broek valt aan het kruis, billen of taille. De meeste fits heb je vast al een keer voorbij zien komen! Denk bijvoorbeeld aan skinny, slim, straight, bootcut, flared of baggy. Maar je hebt ook mom, boyfriend of dad. Tegenwoordig zijn ook de widelegged fit (een jeans met wijde pijpen) en de cropped fit (een jeans op of boven de enkels, die een stukje te kort lijkt) weer heel trendy!

Rivets

Als je dichtbij naar een jeans kijkt, dan zie je op verschillende plekken kleine ronde metalen plaatjes. Dit heet een rivet. Rivets worden vaak geplaatst op plekken waar de stof extra versteviging kan gebruiken, zoals aan de zakken. Deze rivets zijn -net als de kleur van het garen bijvoorbeeld- een subtiel deel van het design van de jeans, want ze bestaan in verschillende kleuren, van subtiel tot contrasterend.

Whiskers

Whiskers – het Engelse woord voor snorharen – zijn de horizontale strepen die je soms ziet in de washing (vaak op heuphoogte). Ze kunnen van nature ontstaan in een donkere denim omdat op die plek veel plooien ontstaan (bijvoorbeeld elke keer je zit), maar meestal worden ze intentioneel gecreëerd tijdens het productieproces. Whiskers kunnen heel subtiel of net heel opvallend en contrasterend zijn.

Ripped & destroyed

De oppervlakkige beschadigingen die je in een jeans ziet, zijn destructions. Soms heeft een jeans ook echt gaten en scheuren, dat heet dan een ripped jeans. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit een arbeidsintensief proces dat vaak nog handmatig gebeurt. Dit maakt een jeans met scheuren vaak ook duurder dan de ongescheurde variant!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *