Linnen: natuurlijk materiaal dat ademt - Maxim's
20401
single,single-post,postid-20401,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive

Linnen: natuurlijk materiaal dat ademt

Linnen

18 apr Linnen: natuurlijk materiaal dat ademt

De een vindt het fantastisch, de ander gruwelt er van: linnen. In deze blog lees je alles over de goede eigenschappen van deze natuurlijke stof maar de meest opvallende is wel dat linnen kreukt. En daar moet je nu eenmaal van houden. Dus heb je de neiging je broek, bloes of broek steeds te strijken… stop! Dan is linnen duidelijk niet jouw ding. Het hoort namelijk te kreuken en dat is ook de charme van linnen. Door het kreuken krijgt je outfit een instant casual look.

Maar eerst: hoe wordt linnen gemaakt?

Linnen is een 100% natuurlijke sterke vezel en wordt uit vlas gemaakt. De lange vlasvezels worden tot garen gesponnen, afhankelijk van de techniek is het garen regelmatig of wat onregelmatiger, glanzend of juist iets pluiziger. Na het spinnen wordt het garen geweven tot een linnen stof. Hierna wordt het gebleekt en geverfd. Soms krijgt het linnen nog een behandeling waardoor het iets minder kreukt. 

linnen

Het verschil tussen katoen en linnen

Ook katoen is een natuurlijke vezel maar 2 tot 3x minder sterk dan linnen en dus minder duurzaam. Bovendien pluist katoen sneller. Katoen is wel weer wat goedkoper dan linnen.

Voordelen van linnen

  • Linnen draagt heerlijk luchtig doordat de stof ventileert en veel vocht op kan nemen. Het vocht verdampt snel in de lucht en daardoor voelt het droog en fris aan. 
  • Linnen is anti-allergisch.
  • Linnen wordt milieu-vriendelijk geproduceerd: de meeste vlas wordt in Europa verbouwd en hier gelden nu eenmaal strenge milieuwetten en arbeidsvoorwaarden.
  • Linnen is sterk en daardoor duurzaam. 

 

Nadelen van linnen

  • Linnen kreukt.
  • Moeilijker te strijken. 
  • Relatief duurder dan andere stoffen ivm. de productiekosten.

 

Hoe verzorg je je linnen kleding?

Was je linnen kleding op 40, 60 of wit linnen zelfs op 90 graden. Check altijd het waslabel in je kledingstuk. Gekleurd linnen mag je niet wassen met wasmiddel met een bleekmiddel erin, gebruik een wasmiddel voor gekleurde was. Zit er veel kalk in het water? Dan gebruik je het best een wasverzachter. Strijken door je bij voorkeur zo vochtig mogelijk. Tip: gebruik een strijkwater speciaal voor je stoomstrijkijzer (bijvoorbeeld van Robijn), deze maakt strijken een stuk makkelijker. Bovendien ruikt het nog eens lekker ook.

De linnen collectie bij Maxim’s

Maxim’s heeft altijd linnen in de voorjaars- en zomercollectie van bijvoorbeeld Open End. En dat zijn blouses, broeken, jurken, jasjes en tunieken. Van wit tot natuurlijk tinten en uiteraard ook veel kleuren. En alles verkrijgbaar in uw maat: 44-56 en soms 58 en 60. Kom dus altijd even langs om de collectie te bewonderen en te passen.

 

Geen reactie's

Geef een reactie