Hoe wordt je jeans gemaakt? - Maxim's
20549
single,single-post,postid-20549,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive

Hoe wordt je jeans gemaakt?

BlueFrog jeans

20 jun Hoe wordt je jeans gemaakt?

Afgelopen maandag waren we uitgenodigd door BlueFrog, (je weet wel, die van de jeans en de leren jasjes) voor een denim event. Doel was om ons niet alleen een sneek preview te geven van de nieuwe collectie maar ook om ons te informeren hoe een jeans tot stand komt. Een leuke én leerzame dag dus.

 

Eric de Groot, oprichter en bedenker van het label, was op vakantie in Thailand en toen hij in de Blue Frog bar kwam vond hij dat zo leuk dat hij dacht dit moet de naam worden van mijn nieuwe jeanslabel. Vervolgens nam hij ontwerpster Yvette Smit in de arm en zo kwam het label tot stand en heb jij afgelopen twee seizoenen kennis kunnen maken met hun jeans en leren bikerjack bij Maxim’s.

Tijdens de modeshow werden een aantal samples getoond die straks misschien wel bij Maxim’s in de winkel liggen. Zo zagen we een paar witte jeans voorbij komen, een mom-jeans en een 90’s stonewashed versie. Maar ook zagen we een te gekke jeansjurk met superveel stretch en een jeansrok waar we op slag verliefd op werden. Helaas moeten we nog even wachten tot ze in de winkel liggen.

BlueFrog jeans

Na de modeshow kwamen de producent van de denimstof en de producent van het naai-atelier en wasserij aan het woord. 

De productie van de denim stof

Dit vindt plaats in Turkije waar men zo duurzaam mogelijk probeert te produceren. Zo wordt de katoen, van eigen katoenvelden in Zuid-Turkije, ter plekke gesponnen zodat er meer vervoerd kan worden. Dat scheelt transport. Denim is steeds in beweging en zo worden ook steeds nieuwe technieken bedacht om de stof zo sterk en stretchbaar te maken. Zo heeft de fabrikant een patent op een aantal innovaties in stretch fabrics. Ze hebben bijvoorbeeld een techniek bedacht waarbij 1 draad uit wel 3 draden bestaat: katoen, elastaan en polyester en wordt op zo’n manier getwist en bewerkt met een sustainable emulsie dat de denim zacht aanvoelt.

Overigens vertelde de producent van deze denim ook dat alle denim uit zijn fabriek komt, dus ook die van H&M en G-Star. Uiteraard is de jeans van €19,99 van H&M niet dezelfde kwaliteit als die Blue Frog gebruikt. Blue Frog gebruikt alleen de beste denim die ze kunnen leveren.

De denim die BlueFrog gebruikt zijn:

  • HP fabric: Holding power: geeft veel comfort en strechability. Voor slim fit en skinny. Vormt naar je lichaam, lift en slankt af.
  • XP: extra power: 80% stretch. Veel holding power. Wordt gebruikt voor alle modellen en vooral skinfit.
  • Blue skin. Stretcht 60-80% horizontaal én verticaal.
  • Jegging 100% stretch

 

De productie van de jeans

Het naai-atelier bevindt zich in het zuiden van Tunesië en in het noorden de wasserij en finishing. Als de denim stof geweven is wordt hiervan een eerste sample gemaakt. Aan de hand van de sample wordt bepaald of er nog aanpassingen gedaan moeten worden. Hierna is het model definitief en kan de hoeveelheid stof bepaald worden. De denimstof wordt uit Turkije aangeleverd, deze wordt zorgvuldig gecontroleerd. Van iedere stof wordt een stuk afgehaald, een zogenaamde blanket. Deze worden gewassen om de krimp te bepalen. Soms wordt het patroon nog aangepast aan de hand van deze krimptest. Dan wordt er een oplegtekening gemaakt: eigenlijk is dit een grote puzzel hoe men alle patroondelen het voordeligst kan neerleggen zodat er zo min mogelijk restafval ontstaat, dit percentage is slechts 5%! Er worden allemaal lagen stof op elkaar gelegd die dan weer 24 uur moet rusten om weer in de oorspronkelijke toestand te komen. Daarna worden alle patroondelen via de computer gesneden. Vervolgens worden alle delen in de productielijn aan elkaar gestikt. Deze lijn is ook echt een lijn: de eerste naait bijvoorbeeld de zakken op de broek, de volgende naait de achterpanden aan elkaar, etc. Op het eind van de lijn zit de jeans helemaal in elkaar. De jeans worden stuk voor stuk met de hand allemaal nagekeken voordat ze worden gekleurd.

Blog-BlueFrog-4

Het kleuren van de jeans

Dit gebeurt ook bijna allemaal met de hand. Het verfproces is helaas minder milieuvriendelijk. Er bestaat wel natuurlijke indigo, waar de broeken mee gekleurd kunnen worden, maar dat vergt enorm veel water. Zoveel water zelfs dat het beter is voor een synthetische indigo te kiezen. Voor de productie van 1 jeans wordt namelijk al 10.000 liter water gebruikt! En dat is nog de meest duurzame manier. Voor het verfproces wordt dan ook synthetische indigo gebruikt die wel sustainable is. Daar waar het kan wordt dat duurzaam geproduceerd. Zo wordt alle afval beperkt en gerecycled en wordt het water wat gebruikt wordt compleet gezuiverd. De producent garandeerde ons dat het water zuiverder de fabriek verlaat dan dat het binnengekomen is. De fabriek heeft zelfs twee eco-labels namelijk Nordic swan en die van de Europese unie.

Blog-BlueFrog-3

De afwerking van de jeans

Alle vouwen, slijtplekken, rips etc. worden allemaal met de hand gedaan met oa. schuurpapier. Hierdoor is geen 1 broek hetzelfde en is eigenlijk iedere jeans uniek. Ook knopen, leren stukken en labels worden met de hand na het kleuren erop gezet. Soms wordt ook een laser-techniek gebruikt om een patroon (bijvoorbeeld bloemen) op de jeans te laseren. Als allerlaatste worden de jeans verpakt en verscheept naar Nederland.

Zo zie je maar weer dat om jouw ‘simpele’ jeans te maken er een heel proces aan vooraf gaat. Wij hebben in ieder geval nooit geweten dat het zo’n intensief proces is. Het was daarom een superinteressante middag en we hopen dat we ook jou een beetje wijzer hebben kunnen maken.

Oh ja, en ben je nu wel benieuwd naar die BlueFrog jeans? Kom die dan eens bekijken, voelen en vooral passen. Ons team staat voor je klaar!

 

grote maten mode Eindhoven best

blue frog jeans plussize

curvy plussize fashion Eindhoven best

Geen reactie's

Geef een reactie